Kunststof dakbedekking

Kunststof dakbedekking is geschikt voor zowel platte als hellende daken. Enige voordelen van kunststoffen zijn dat er geen brander aan te pas hoeft te komen en dat het milieuvriendelijker is dan bitumineuze dakbedekking. Dit komt doordat kunststof dakbedekking dunner en lichter is in gewicht en in veel gevallen ook 100% te recyclen. Doordat het materiaal minder weegt kan in veel gevallen ook worden volstaan met een lichtere ondercontructie. Kunststof dakbedekkingen zijn er in talloze soorten en types maar kunnen in hoofdlijnen ondergebracht worden in EPDM of PVC dakbedekking.

PVC dakbedekking:

PVC is een afkorting van polyvinylchloride, een stof die volledig uit kunststof bestaat. Dit materiaal kan op drie verschillende manieren worden bevestigd op uw dak: losliggend, mechanisch bevestigd of gelast. Een PVC    dak wordt altijd in banen gelegd.

PVC dakbedekking is beter bestand tegen chemicaliën maar wordt sneller aangetast door organische oplosmiddelen waaronder ook bitumen en polystyreen. Dit is dan ook de reden dat PVC nooit direct op een bitumen of polystyreen ondergrond aangebracht, er zit altijd een scheidingslaag tussen.

De minimale dikte van PVC-banen is 1,2mm. De breedte varieert sterk: van 700mm tot 3.000mm. De dakbanen worden in zowel gewapende als ongewapende uitvoering geleverd. Ze worden toegepast in losliggende geballaste én mechanisch bevestigde dakbedekkingssytemen.

Voordelen:

  • Ten opzichte van APP/bitumineuze dakbedekking veel lichter en duurzamer;
  • Kan worden volstaan met lichtere onderconstructie;
  • Beter voor het milieu, vaak 100% recyclebaar;
  • Veiliger verwerken omdat er geen brander nodig is

Nadelen:

  • PVC dakbedekking is niet oliebestendig;

Levensduur:

± 20 tot 30 jaar (afhankelijk van de dikte)