EPDM – folie

EPDM (afkorting van Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) wordt vaak koud verlijmd, heeft niet veel onderhoud nodig en gaat ± 40 jaar mee. Een EPDM kan desgewenst vooraf in de fabriek op maat gemaakt worden waarne het op het dak in één keer kan worden uitgevouwen. Bij vervanging is het materiaal 100% te hergebruiken. Daarmee is EPDM minder milieubelastend dan vele andere soorten dakbedeking.

EPDM heeft als groot voordeel dat deze dakbedekking vrijwel naadloos op het dak wordt bevestigd. Doordat er minder naden zijn is er ook aanzienlijk minder kans op lekkages. Daarbij is kunststof EPDM-folie erg flexibel en beter bestand tegen weersinvloeden dan bitumen dakbedekking.

EPDM kan op nagenoeg alle ondergronden worden aangebracht, echter niet direct over mastiek dakbedekking. Hiervoor dient de mastiek dakbedekking eerst te worden verwijderd of er dient eventueel een scheidingslaag te worden toegepast. EPDM is er in verschillende diktes van 1.0, 1,2 of 1,5mm.

Voordelen:

  • Milieuvriendelijk (100% recyclebaar;
  • Ideale ondergrond voor groendak;
  • Zeer elastisch;
  • Snel aan te brengen;
  • Erg goed bestand tegen weersinvloeden zoals regenbuien, UV-straling en de ozon;

Nadelen:

  • EPDM is erg gevoelig voor chloor en is dus geen ideale oplossing voor sommige tuinhuisjes of zwembaden;

Levensduur:

  • ± 40 jaar

Verschil in temperatuur: Bij een flinke warme dag zal bitumen zacht worden en bij een koude dag hard. U zal ook ten alle tijden moeten oppassen met over het dak heen te lopen. De kans dat u een lekkage veroorzaakt met uw schoenen is dan ook erg groot bij bitumen. EPDM dakbedekking is juist heel flexibel waardoor het materiaal bij warmte of kou minder snel zal verouderen en wat veel minder snel schade oploopt.

Onderhouden van het dak: Iedereen wilt zo een lang mogelijke levensduur voor zijn of haar nieuwe dak. De levensduur voor bitumen en PVC daken heeft u zelf in de hand. U zult de daken jaarlijks moeten inspecteren op een eventuele slijtage of andere gebreken, dit kunt u natuurlijk ook laten doen door een erkend dakdekkersbedrijf zoals onszelf.

Tip: laat om de 2 jaar een dakinspectie doen door een dakdekkersbedrijf en laat eventuele reparaties direct uitvoeren, dit bespaart kosten op de lange duur.

Groendak: Het laten aanleggen van een groendak wordt altijd over de bestaande dakbedekking gelegd. Een groendak zal de levensduur van uw huidige dakbedekking flink vergroten omdat deze dubbel beschermt tegen uv straling, uitdroging en het kapot gaan door de vorst.